Főszereplők

Perselus Piton


Zsíros, fekete hajú, fekete szemű, görbe orrú férfi: Roxfortban ő tanítja a bájitaltant, de mindenki tudja, hogy valójában a sötét varázslatok kivédése tantárgy oktatására fáj a foga. A Mardekár házvezető tanára, s ez részben talán magyarázza, hogy nem szíveli a griffendéleseket – az az olthatatlan gyűlölet, amit Harry iránt táplál, tagadhatatlan. Ott alázza meg Harryt és barátait, ahol csak tudja. Ez azért van, mert még régebben, mikor Harry apja és barátai is a Roxfortba jártak durván megviccelték Pitont. A helyzet visszásságát az adja, hogy Harryék viszont nem utálhatják őt istenigazából, mert az első rész végén kiderül, hogy Piton valójában megmentette Harry életét. Piton valós hovatartozása ettől kezdve talányos: Dumbledore többször leszögezi, hogy feltétlenül megbízik benne, ugyanakkor újra meg újra fölmerül a gyanú, hogy valójában Voldemort híve, halálfaló. Ellene szól, hogy régebben valóban halálfaló volt, de még Voldemort bukása előtt átállt Dumbledore oldalára. Kérdéses azonban, hogy a második harcban melyik oldalt választja. A hatodik rész végén megöli pártfogóját, Dumbledore-t, de az utolsó részben végre kiderül, hogy a jó oldalt szolgálja. Voldemort öli meg a Roxfort ostromában, ugyanis a Sötét Nagyúr azt hiszi, hogy így megszerezheti a Pálcák urát.

Piton személyisége rendkívül összetett. Kívülről hidegnek, számítónak, erőszakosnak és igazságtalannak tűnik, aki abban leli örömét, hogy megalázza Harryt, aki gyerekkori riválisára, James Potterre emlékezteti. Rowling azt nyilatkozta róla, hogy Piton nem lett volna halálfaló, ám sok dolog a sötét oldal felé taszította őt. "Ha újrajátszhatná, nem lenne halálfaló, de mint oly sok bizonytalan, sebezhető ember (mint Féregfark), ő is sóvárgott, hogy valami nagy, erős és lenyűgöző dolog tagja legyen. […] Ő soha nem értette meg igazán Lily idegenkedését; úgy elvakította a sötét oldal vonzása, hogy azt hitte, Lily majd lenyűgözőnek találja, ha halálfaló lesz."

Piton magába forduló, zárkózott fiú volt, aki ritkán elegyedett szóba bárkivel is. Amikor azonban James és barátai piszkálni kezdték, elöntötte a düh, és elvesztette a fejét. Egy ilyen alkalommal nevezte sárvérűnek Lily Evanst, akit a legjobban szeretett a világon.

Intelligens diák volt, aki korán megismerkedett a sötét varázslatokkal, sőt, ő maga is kifejlesztett néhányat (például Sectumsempra). Testi gyengeségét az eszével kompenzálta. Amikor James és Sirius arról beszélgettek, hogy a Griffendél-házba szeretnének kerülni, megjegyzést tett rájuk azért, mert azt gondolta, hogy az erőt többre becsülik az észnél.