James Potter


James Potter Harry édesapja, aranyvérű varázsló volt. Anyja Dorea Black (1920–1977), apja Charlus Potter (1919–1978). James szintén a Roxfort tanulója volt. A Griffendél házba tartozott, legjobb barátaival, Sirius Blackkel (Tapmancs), Remus Lupinnal (Holdsáp) és Peter Pettigrew-val (Féregfark) együtt, akikkel Tekergők néven elkészítette a Tekergők Térképét. A térképen rajta volt a Roxfort teljes alaprajza, azon belül a titkos átjárók Roxmortsba, valamint minden ember, aki a kastélyban tartózkodott.

Potter egy animágus, szarvassá tudott változni (valószínűleg, mert akkor Ágas volt a neve).

Legendás hírű csibészek voltak, talán csak a Weasley ikrek vehették fel velük a versenyt. Amikor James elvette Lily Evanst feleségül, Sirius Black volt a tanúja, és később ő lett Harry keresztapja is. Harry apjától örökölte rendkívüli tehetségét a kviddicshez, mert James Potter is fogó volt. McGalagony szerint James, Sirius, Remus és Peter a Weasley ikrek előhírnökei voltak.

Iskolaelsővé nem választják, mivel előtte nem volt prefektus (az a négy barát közül Remus Lupin lett). Későbbi felesége Lily Evans viszont iskolaelső lett.

Öröksége révén nagy vagyona van.

Roxforti évei után, James aurornak állt, majd csatlakozott a Főnix Rendjéhez, melyet Albus Dumbledore vezetett, s Voldemort ellen küzdöttek.

Később Jamest és Lilyt, Peter Pettigrew elárulta Voldemort nagyúrnak, aki megölte őket, sőt fiukat, Harryt is meg akarta, de nem tudta, mert egy ősrégi varázs megmentette őt azzal, hogy édesanyja feláldozta az életét érte.

James Potter és Perselus Piton szinte ősellenségként tárulnak fel az olvasók előtt.

Első megjelenése a Harry Potter és a Bölcsek kövében van, amikor Harry meglátja őt Lilyvel együtt Edevis tükrében. Második a Harry Potter és a Tűz Serlegeben, amikor eltéríti feleségével, Lily Potterrel „Tudodki” átkát.
Emellett, a temetőjelenetet követően (három évre rá) szerepel a Halál ereklyéiben is, ahol Harry a saját halálára készülődve kinyitja a Dumbledore-tól kapott cikeszt, és tartalmát, a Feltámadás Kövét segítségül hívva elbeszélget szeretteivel is – többek között Sirius Blackkel, Remus Lupinnal és saját anyjával ill. apjával, a Potter szülőkkel. Az ezt követő beszélgetés után rövidesen Voldemort halálos átkának kereszttüzébe kerül.