Draco Malfoy


Leghamarabb az első kötetben, Madam Malkinnál találkozhatunk vele, ekkor máris kiderül, hogy cseppet sem szívleli a mugli születésűeket. Harryvel utálatuk egymás iránt kölcsönös. Majdnem ki is rúgatta Harryt és barátait, de terve visszaütött rá, és büntetőmunkát kapott.

Szőke, mardekáros fiú, akit a második részben Harry, Hermione és Ron Mardekár utódjának hisz, míg egy százfűléfőzetes trükkel rá nem jönnek tévedésükre. Malfoy első osztály óta Harry vetélytársa, állandóan harcban állnak szóban és tettben. Szívesen hangoztatja származását, a mugli születésűeket lenézi. Hermionét származása miatt többször is sárvérűnek titulálja, Ront pedig vérárulónak. Ő lesz a Mardekár fogójátékosa, de nem azért, mert tehetséges, hanem azért, mert az apja (Lucius Malfoy) az összes játékosnak megveszi a legjobb versenyseprűt. A kviddicsmeccsen Draco nem teljesít valami jól, és miatta a Mardekár elveszti a meccset a Griffendéllel szemben. A Malfoy család házimanóját (Dobbyt) Harry csellel felszabadította.

A harmadik részben Hagrid kedvence, Csikócsőr megsebesíti, mert Draco nem figyelt oda a tanár magyarázatára, és felbőszítette a sértődékeny állatot. Harryéknek kell megmenteniük a hippogriffet a kivégzéstől. (Sirius a regény végén Csikócsőr hátán repül el.) Hermione egy lénygondozás-óra után felpofozza.

A negyedik részben a Trimágus Tusa alatt Cedric Diggoryt támogatja, kampányt szervez Harry Potter lejáratására.

Az ötödik részben néhány más mardekáros diákkal együtt Dolores Umbridge oldalán áll, és tagja lesz a Főinspektori Különítménynek. Ő kapja el, és adja fel Harryt Dolores Umbridgenek.

A hatodik részben kiderül, hogy apja nyomdokaiba lépett, és valószínűleg viseli Voldemort halálfalóinak jelét, a Sötét Jegyet. Azt a megbízást kapja Voldemorttól, hogy nyisson utat a csatlósainak a Roxfortba, s ő ezt meg is teszi, bár egy év munkájába kerül. (Neki kellene megölnie Dumbledore-t, de képtelen rá, s ezért Piton követi el a tettet.) Harry egy számára ismeretlen sötét varázslattal a Sectumsepraval megsebesíti, de Piton meggyógyítja. Végül a halálfalókat a Szükség Szobáján keresztül viszi be az iskolába, méghozzá az ott található Volt-Nincs szekrény segítségével.

A hetedik részben apjával, Lucius Malfoyjal, és anyjával, Narcissa Malfoyjal együtt megvetik őt a halálfalók és Voldemort, mert nem tudta teljesíteni a feladatot, amit a Sötét Nagyúr rábízott. A roxforti csatában eltűnik.Anyja kétségbeesetten keresi, és csak azért mondja azt Voldemortnak, hogy Harry meghalt, mert Harry tudtára adta, hogy Draco még él. Harry kimenti a Szükség Szobájából, majd megmenti Fenrir Greybacktől is, amit ő nem köszön meg, de hálás lesz. Az epilógusból kiderül, hogy megnősül (felesége Astoria Greengrass), és születik egy Scorpius nevű fia.